De wereld rond afval, afval de wereld rond


Armoede

Talloze instellingen en organisaties houden zich bezig met internationale thema's zoals milieu, ontwikkeling en vrede. Ook overheid en onderwijsinstellingen ontplooien activiteiten op dit vlak. De musical Niños is onderdeel van educatie over de Derde Wereld. Het stelt op speelse wijze moeilijke onderwerpen als straatkinderen, overproductie, afval en dictatuur aan de orde. Het laat zien hoe de straatkinderen leven en omgaan met barre omstandigheden, totaal anders dan het leven dat we in Nederland kennen. De spelers staan stil bij verschillen tussen arm en rijk. Omdat de spelers worden uitgedaagd zich in te leven in deze kinderen, spreekt het zeer tot de verbeelding. Hoe voelt het om in de huid van een zwerfkind te kruipen? En door te bedelen of wat spulletjes te verkopen geld te krijgen voor voedsel? En waar blijft het recht van bescherming voor deze kinderen?

 

Hergebruik
Door de verrassende ontknoping in de musical, komt het thema hergebruik aan bod. Te beginnen bij onderscheid maken tussen vuil en schoon en wat de gevolgen van vervuiling en overproductie kunnen zijn. En stilstaan bij het gegeven dat we (gewend zijn geraakt) massaal spullen weg te gooien of steeds de behoefte hebben aan 'het nieuwste' product.  Samen ontdekken we wat er allemaal gedaan kan worden met afval, zoals het maken van muziekinstrumenten. Door hier actief mee bezig te zijn vergelijken we het hergebruik in ontwikkelingslanden tegenover het hergebruik hier en komen we erachter wat duurzaamheid betekent. 

 

Dreigende dictatuur en grootmachten

Daar tegenover staat in het verhaal een voorbeeld van wereldmachten, zoals social media en bekende smartphone merken. Zij hebben een enorme impact op de welvaart en economie van de wereld, waar in deze musical des te duidelijker wordt hoe ver dit kan gaan. Steeds meer gaat automatisch en wordt voor ons bedacht, waar blijft dan de keuzevrijheid en wie hebben er onder de lijden? Kunnen we nog wel zonder? Grijpen we op tijd in?

 

Musical als onderdeel van educatie
De musical is in 1994 door LSO (Landelijk Servicebureau Ontwikkelingseducatie) in Amsterdam speciaal geschreven om deze thema's onder de aandacht te brengen. In 2019 zijn we vele jaren verder, maar zijn de onderwerpen (helaas) nog springlevend en willen we graag aandacht geven. Een belangrijk verhaal dat we willen vertellen aan jong en oud. Speciaal voor het jubileum van TOS zijn script en muziek in een nieuw jasje gestoken, zonder de verhaallijn te veranderen. Het onderwijsproject Amsterdam-Managua (OPAM) is als organisatie aangesloten bij LSO. Het project OPAM is een samenwerkingsverband tussen de SLA (organisatie voor onderwijs over Latijns-Amerika en de stichting Stedenband Amsterdam-Manuga. In 1984 opgericht met als doel het stimuleren van ontwikkelingseducatie. In de projecten, waaronder de musical, ligt de nadruk op het vergroten van kennis en inzicht in het dagelijks leven in Nicaragua. Zo krijgen deelnemers een beeld van de mensen daar, de leefomstandigheden en indien mogelijk verbeteren van problemen.